Titel: Far min var en trovärdig person och inte alls rädd…………..

Meddelare: Lars Erik Larsson  År: 1914

Socken/stad: Tynderö  By/kvarter: Märgård

Far min var en trovärdig person och inte alls rädd av sig. Jo, han och Ol Ersson i Gasabäck var en natt ute i skären och lade strömmingsskötar. Så fick de se en ensam karl fara och ro framför dem och lägga han med. De rodde på för att nå fatt honom och få prata lite, men det var alldeles omöjligt. Han var lika långt borta, huru de än rodde. Han syntes ha mycke brått med att lägga, men han lade inte efter någon ordning utan huru som helst. Släppte de honom ur sikte bara ett ögonblick, så hade han farit långt i gåle bortöver havet. Men så skulle de väl se efter, var han lagt. Då syntes inga "vålar" eller andra märken, och då förstod de, att de inte kunde vara något verkligt detta. Men pappa harmades, att de inte lade skötarna, där den andre syntes lägga. Då hade de nog fått strömming, för det var nog helst något slags sjörå, det där.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.